Suze Orman: Als je denkt dat je klaar bent om met pensioen te gaan, denk dan nog eens goed na - 5 stappen om je uit het armenhuis te houden

12 Dec 2022

Suze Orman: Als je denkt dat je klaar bent om met pensioen te gaan, denk dan nog eens goed na - 5 stappen om je uit het armenhuis te houden

Suze Orman: Als je denkt dat je klaar bent om met pensioen te gaan, denk dan nog eens goed na: 5 stappen om je uit het armenhuis te houden.

Maar als je het financiële goeroe Suze Orman vraagt, is de gemiddelde Amerikaan nog lang niet klaar. Hun spaargeld gaat geen decennia mee — ze gaan ongeveer drie jaar mee.

Uit het laatste onderzoek van Northwestern Mutual blijkt dat hoewel veel mensen van de pandemie profiteerden om meer te sparen, de gemiddelde pensioenbesparingen in 2022 daalden van $ 73.000 naar $ 62.000. En de realiteit is dat senioren van 65 jaar en ouder gemiddeld $ 46.000 per jaar uitgeven, zegt het Bureau of Labor Statistics.

Als u meer dan drie goede jaren wilt, biedt Orman's boek The Ultimate Retirement Guide for 50+ vijf belangrijke stappen die u vandaag kunt zetten om uzelf voor te bereiden op een gelukkig pensioen. Hier leest u hoe u aan de slag kunt.

Mis het niet

Investeren in kunst is een geweldige bescherming tegen inflatie — en je hebt geen miljoenen nodig om je in te kopen

De kans is groot dat u te veel betaalt voor uw inboedelverzekering. Zo kunt u minder uitgeven aan gemoedsrust

Hier zijn 3 eenvoudige geldbewegingen om uw bankrekening dit weekend een boost te geven

Kijk eens goed naar uw financiën

Als u dat nog niet heeft gedaan, zegt Orman dat het tijd is om uw handen uit de mouwen te steken en uw budget grondig te bekijken.

Vergelijk wat u uitgeeft met wat u spaart. Snijd het vet waar u kunt en bezuinig op onnodige uitgaven, zodat u meer kunt toewijzen aan uw pensioenspaarkolom.

Heeft u een eigen woning en bent u van plan hierin te blijven tot uw pensionering? Dan zegt Orman dat je nu een plan moet bedenken om ervoor te zorgen dat je hypotheek volledig is afbetaald voordat je met pensioen gaat.

Verklein je huis

Misschien heb je genoeg sentimentele redenen om in je huidige huis te willen blijven, maar als het meer ruimte heeft dan je nodig hebt en je er geld mee kunt verdienen, kun je overwegen om het nu te verkopen.

Niet wachten tot je het huis moet verkopen is logisch, zegt Orman, want als je de winst nu investeert, bouw je veel meer rente op dan als je nog eens 10 of 15 jaar wacht.

"Ik wil niet dat je wacht tot je 60 of 70 bent om dit huis te verkopen", zegt ze. "Ik wil dat je nu inkrimpt, zodat je nu meteen meer geld kunt gaan besparen."

Verhaal gaat verder

Versterk uw noodfonds

Financiële experts raden doorgaans aan om een ​​noodfonds te hebben van ten minste drie tot zes maanden levensonderhoud, maar Orman raadt aan om daar twee of drie jaar voor te sparen.

Ja, drie jaar aan uitgaven in een noodfonds. Haar redenering is dat als de markt ooit een recessie doormaakt, u pas geld wilt opnemen van uw pensioenrekeningen als de markt herstelt.

Met een aanzienlijk noodfonds kunt u rondkomen totdat het weer veilig is om geld van uw pensioenrekening af te halen. Als u wat hulp nodig heeft bij het opzetten van een account, kunt u zich wenden tot een fiduciair financieel adviseur.

Lees meer: ​​rijke jonge Amerikanen hebben het vertrouwen in de aandelenmarkt verloren - en zetten in plaats daarvan in op deze activa voor langdurige rugwind

Investeer in een Roth IRA

Om te voorkomen dat u belasting moet betalen wanneer u een opname doet van uw pensioenrekening, raadt Orman u aan om voor een Roth IRA-rekening te gaan.

"Later in je leven wil je dat geld belastingvrij kunnen opnemen", legt ze uit.

Omdat uw bijdragen aan een Roth-account na belasting worden betaald, hoeft u zich niet bezig te houden met inhoudingen wanneer u geld opneemt. Traditionele IRA's daarentegen worden niet belast wanneer u bijdragen betaalt, dus uiteindelijk betaalt u later.

De IRS stelt echter wel grenzen aan hoeveel u kunt bijdragen en wie kan bijdragen. In 2023 moet u een aangepast bruto-inkomen hebben van minder dan $ 153.000 of $ 228.000 voor gehuwde of gezamenlijke indieners.

De meeste banken en beursvennootschappen bieden deze rekeningen aan. En als u niet graag zelf de grote investeringsbeslissingen neemt, kunt u altijd een IRA openen via een robo-adviseur die uw pensioenrekening voor u beheert.

Werk uw beleggingsportefeuille bij

Een "instellen en vergeten"-benadering van uw beleggingsportefeuille loont zelden. U moet uw portefeuille regelmatig opnieuw bekijken en ervoor zorgen dat deze nog steeds in lijn is met uw financiële doelen en tijdlijnen.

Neem contact op met uw financieel adviseur om er zeker van te zijn dat uw saldo aan contanten, aandelen en obligaties het juiste bedrag is voor uw pensioendoelen.

Orman beveelt aandelen of op de beurs verhandelde fondsen ETF's aan die dividenden uitkeren. Dus zelfs als de markt een recessie ziet, zullen uw beleggingen u nog steeds wat inkomsten opleveren.

"Als je een punt bereikt waarop de markt begint te dalen, wil je dat deze aandelen je nog steeds inkomsten opleveren", zegt ze.

De moraal van het verhaal

Als het erop aankomt, is de grootste bedreiging voor uw comfort tijdens uw pensioen niet de aandelenmarkt, hoeveel u heeft gespaard of exorbitante uitgaven - u bent het.

Orman zegt dat het normaal is om onderweg een paar misstappen te maken, maar als je op een dag comfortabel met pensioen wilt gaan, is het tijd om te leren. Of u nu zelf onderzoek doet of samenwerkt met een professionele financieel adviseur, hoe meer financiële kennis u zoekt, hoe kleiner de kans dat u het verprutst.

"De grootste fout die je ooit zult maken in je financiële leven, zijn de fouten waarvan je niet eens weet dat je ze maakt", zegt Orman.

Wat nu te lezen

Amerikanen moeten in 2023 mogelijk 16% meer betalen voor autoverzekeringen. Probeer deze gratis service om een ​​betere deal te krijgen

'Hou je geld vast': Jeff Bezos gaf een financiële waarschuwing en zegt dat je misschien moet nadenken over het kopen van een 'nieuwe auto, koelkast of wat dan ook' - hier zijn 3 betere recessiebestendige aankopen

Miljoenen Amerikanen hebben enorme schulden in het licht van stijgende rentetarieven. Met deze gratis service kunt u besparen op rentebetalingen

Dit artikel geeft alleen informatie en mag niet worden opgevat als advies. Het wordt geleverd zonder enige vorm van garantie.