Kun jij nog wel rondkomen wanneer je ziek thuis zit?

08 Mar 2024

Kun jij nog wel rondkomen wanneer je ziek thuis zit?

Wist je dat een groot aantal zelfstandige ondernemers in Nederland gemeen heeft dat het  niet goed verzekerd is? Dat maakt deze groep kwetsbaar en dat hebben ondernemers niet altijd in de gaten. Zolang het namelijk op rolletjes loopt, lijkt er niets aan de hand te zijn. Krijgen ze echter plotseling met ziekte te maken die langdurig blijkt te zijn, dan pas realiseren ze zich dat ze hun zaakjes niet goed geregeld hebben. Dit kan heel vervelend uitpakken want op dat moment is het meestal al te laat. Je inkomen droogt op en dat terwijl je vaste lasten gewoon betaald moeten worden. Weet je of jij voldoende maatregelen genomen hebt om eventuele problemen op te vangen? Zo niet, dan laten we je graag zien wat je moet regelen om te zorgen dat je ziekte niet uitmondt in het failliet van je bedrijf. 

Zorg dat je een AOV neemt om problemen te voorkomen 

Als je een buffer achter de hand hebt, kun je hopelijk een tijdje rondkomen zonder inkomsten te genereren. Er zijn echter maar heel weinig mensen die jarenlang van hun buffer kunnen leven. Dat betekent dat ze op een gegeven moment de vaste lasten niet meer kunnen betalen. Dat kan ertoe leiden dat je uit je huurwoning gezet wordt of dat je je woning moet verkopen omdat je de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, zeker wanneer je ziek bent. Ga daarom een AOV afsluiten zodat je nog altijd geld binnen krijgt waarmee je de noodzakelijke kosten kunt betalen. Daarmee kun je een hoop ellende voorkomen en dat terwijl een AOV helemaal niet veel geld kost. Sterker nog; je kunt een deel van de kosten zelfs van je belasting trekken. Dat maakt het extra voordelig. 

Dit kun je doen om de kosten in de hand te houden 

Wanneer je net met je bedrijf begint, snappen we dat je misschien niet gelijk gaat kijken naar welke verzekeringen je moet afsluiten. Toch is het wel verstandig om je AOV te regelen, omdat op het moment dat je ziek bent, je je niet druk wilt maken over je inkomen. Mocht je de kosten van een AOV nu nog wat te hoog vinden, dan kun je je ook bij een broodfonds aansluiten. Dit is een groep mensen waarbij ieder lid iedere maand geld inlegt. Wordt iemand uit de groep ziek, dan kan deze dit geld gebruiken om de vaste lasten mee te betalen. Let wel, dit kan echter maar voor een bepaalde periode. Vandaar dat mensen die geld willen besparen, zich vaak bij een broodfonds aansluiten en daarna eventueel op hun AOV overstappen. Hierdoor houden ze de premie van de AOV laag terwijl ze toch zeker zijn dat zij ook nog geld op hun rekening gestort krijgen wanneer zij het zelf niet kunnen verdienen. Wil je hier meer over weten? Je kunt je kosten AOV verzekering berekenen op de site van je verzekeraar. 

Zorg er altijd voor dat je een goed vangnet hebt

Je hebt gemerkt: een verzekering is het vangnet dat je hoopt te hebben wanneer het allemaal tegenzit. Bespaar jezelf een hoop problemen en regel vandaag nog dat je niet zonder geld komt te zitten wanneer je ziek thuis zit. Zo voorkom je dat je ziekte ook het einde van je bedrijf betekent. Vind je het moeilijk om te bepalen wat je precies nodig hebt? Dan kun je altijd een gesprek aanvragen met een adviseur.