Hoe hou je totale controle over je bedrijfsfinanciën? 5 tips!

21 Mar 2024

Hoe hou je totale controle over je bedrijfsfinanciën? 5 tips!

Binnen een bedrijf draait uiteindelijk alles om geld. Daar kan men omheen draaien, maar dat is niet eerlijk. Uiteindelijk heeft elk bedrijf geld nodig om te overleven. Ook is het doel van elk bedrijf om een zo’n hoog mogelijke winst te behalen.

Dit is echter niet voor elk bedrijf weggelegd. Sommige bedrijven hebben het bijvoorbeeld door economische omstandigheden lastig. Andere bedrijven hebben daarentegen geen totale over de bedrijfsfinanciën, waardoor ze niet optimaal kunnen presteren. Komt dat bekend bij je in de oren? Mogelijk bieden onderstaande tips uitkomst.

Ga er serieus mee aan de slag

Heb je op dit moment niet de totale controle over je bedrijfsfinanciën? Dan zou je hier serieus mee aan de slag moeten gaan. Je moet op korte termijn alle gewenste inzichten krijgen. Ook is het belangrijk om op de korte termijn al verbeteringen te zien. Dit krijg je alleen voor elkaar door serieus met je bedrijfsfinanciën aan de slag te gaan.

Richt je pijlen op debiteurenbeheer

Heb je enig idee hoeveel geld er nog bij je klanten open staat? Mogelijk wachten veel opdrachtgevers (te) lang met het betalen van je factuur. Of ze betalen de factuur helemaal niet. Dit kun je maar op één manier inzichtelijk krijgen: door met debiteurenbeheer aan de slag te gaan.

Dit kun je prima combineren met factoring mkb. Dit is een vorm van financiering waarbij je de factuur naar een factoring bedrijf verstuurt. Dit bedrijf maakt de factuur over en int nadien het geld bij je opdrachtgever. Jij hoeft daar gelukkig niet op te wachten en je loopt ook geen enkel risico. Met factoring krijg je zodoende de totale grip over je openstaande facturen.

Zet de juiste personen op de juiste plekken

Heb je weinig verstand van boekhouden en financiële zaken? Besteed dan alle financiële zaken aan een specialist uit. Of nog beter: zet in je onderneming de juiste personen op de juiste plekken. Daar heb je op termijn het meeste aan. Deze personen weten wat te doen en hebben verstand van zaken. Dat levert jou uiteindelijk de totale financiële controle op.

Neem wekelijks de financiële cijfers door

Het is ook verstandig om wekelijks de financiële cijfers door te nemen. Je moet precies weten wat zich in je bedrijf afspeelt. Ook moet je precies weten of jullie nog op koers zijn voor de gewenste doelen. Dit krijg je alleen voor elkaar door wekelijks de financiële rapportages door te nemen. Mocht het nodig zijn, kun je tijdig ingrijpen.

Gebruik slimme software

De technologische ontwikkelingen staan absoluut niet stil. Kijk maar eens naar de opkomst van kunstmatige intelligentie. Hier is een hoop om te doen, maar je kunt dit ook in je eigen voordeel inzetten. Gebruik slimme software en krijg daarmee de totale controle over je bedrijfsfinanciën.

Dit kost je bovendien relatief weinig geld. Ook is het mogelijk om veel/meerdere processen te automatiseren. Uiteindelijk levert dit je veel inzichten en een aanzienlijke tijdsbesparing op. Bijkomend voordeel is dat je van een (zeer) kleine foutenmarge verzekerd bent.